2019. január 6., vasárnap

Mikor lesz végre kész a tanuszoda? (3.)


Amikor egyre-másra záporoztak az újabb és újabb halasztott határidők, a lakosság is egyre inkább kedvét vesztette és jócskán csökkent a várakozási kedv az önkormányzat által immár a néhai triatlon-szakember Révész Lászlóról elnevezett balassagyarmati tanuszoda építése kapcsán. Voltak olyanok, akik egész egyszerűen már csak legyintettek, mondván számukra édesmindegy, mikorra lesz valóban kész a beruhzás, míg mások továbbra is annak adtak hangot, most már egyre közelebb a vége, és alig várják már, hogy becsobbanhassanak a medencébe.

Még a 2017-es év őszén felkerült az igen impozáns látványt nyújtó tetőszerkezet a medencerész fölé, illetve a beltéri munkák is jó ütemben haladtak, azaz ekkor tényleg úgy festett, a sokadik határidőt már tartani tudja a fővállalkozó. De mégsem így alakultak a dolgok.
A kivitelezés következő sarokpontja 2018 januárjában jött el, amikor Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője is megszólalt az ügyben. Ismét a Nógrád Megyei Hírlap tudósítását idézzük: „… a honatya január 12-én, közösségi oldalán ismertette, hogy terepszemlét tett a beruházás Ipoly-parti színhelyén, és sajnálattal tapasztalta, hogy bár a munka határozottan felgyorsult, korántsem halad olyan mértékben, ahogyan kellene. Az építtető jelenleg a gépészeti kivitelezőre vár, ami azt jelenti, hogy hiába az igyekezet és a jó szándék, további hónapokkal tolódhat el a tényleges átadás, hiszen előtte még próbaüzemet is tartani kell, így nyár előtt aligha élvezheti bárki is a tanuszoda áldásait. Balla Mihály biztatásul közölte, mihamarabb felveszi a kapcsolatot az építést felügyelő Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program illetékeseivel, hogy a város a lehető legrövidebb időn belül birtokba vehesse új ékességét.”

Nem tudni, milyen hatása volt a parlamenti képviselő fellépésének, mindenesetre az építkezés a korábban tapasztalt csigalassúsággal ment tovább. Hol lehetett látni néhány munkást a területen, hol csak a bezárt kapukkal szembesültek, akik netán az Ipolypart utca felé vették kíváncsian az irányt.
Időközben újabb fejlemények történtek, mégpedig az április 8-i választásokat követően. A kormány megszüntette a fejlesztési minisztériumot, így lényegében az egész beruházás gazda nélkül maradt: a teljes dokumentációs irathalmaz, az egész építkezés lebonyolítása és felügyelete átkerült az EMMI dr. Szabó Tünde vezette sport-államtitkárságához, közvetve újra a nemzeti sportközpontokhoz.
A nyáron sem lett érdemi gyorsulás a tanuszoda építésénél, mi több, különös pletykák keltek szárnyra, amit még politikai síkon is átvettek: Barna János, a megyei közgyűlés elnöke június közepén egy facebook-kommentben egyenesen azt állította, hogy a kivitelező cég csődbe ment, és elterjedt, hogy újabb talajmechanikai problémák jelentkeztek, magyarul megingott a létesítmény alapja és feltört a talajvíz – ezt viszont Csach Gábor balassagyarmati alpolgármester rögvest cáfolta.
A tisztábban látás érdekében ekkor a megyei sajtó ismét a Magyar Nemzeti Sportközpontokhoz fordult, mondván a menet közben felmerült kérdésekre hadd kapjanak az emberek hivatalos forrásból választ. Június 27-én annak rendje és módja szerint elküldetett a levél Kovács Norberthez, az MNSK igazgatójához, nyugtassák meg az aggodalmát kifejező szélesebb közvéleményt.
Teltek-múltak a napok, sőt hetek, felelet nem jött az illetékesektől, teljes mértékben bezárták az információáramlás kapuit, így okosabbak nem lettünk.
H.H.
(folytatjuk)

1 megjegyzés: