2018. május 26., szombat

Nyugat-Nógrád, a szívünk csücske


Csodálatos természeti világtól körülvéve élünk itt. Barangolhatunk az Ipoly-réten, láthatunk gyönyörű madarakat, beleszippanthatunk a folyópart hamisítatlan illatfelhőjébe. Felgyalogolhatunk a drégelyi várromokhoz, a becskei sztúpához, a herencsényi kereszthez, vagy éppen a szandai hegyoromról tekinthetünk szét. Láthatjuk, miként kel fel a nap a berceli dombtető mögött, s nyugszik le a Börzsöny mögé bújva, és kellemeset sétálhatunk a bánki tópart sétányán, elnézve a vadkacsákat. Figyelhetjük, amint a százéves síneken kattogva zakatol a „Piroska”. Elidőzhetünk a történelem emlékein: januárban, Romhányban fejet hajthatunk Rákóczi emléke előtt, júniusban mulathatunk a Nógrádi Várjátékok forgatagában, júliusban a Schaffer-kúti tisztáson elvegyülhetünk a középkort idéző színes kavalkádban, miként ott tornyosul előttünk rengeteg büszke alak a múltból, akiket mind-mind ezer és ezer szál köt e vidékhez. Madách és Mikszáth emlékei Balassagyarmaton, Csesztvén és Horpácson, Szabó Lőrinc szeretett füzei az Ipoly árterében, Tolnay Klári emlékháza Mohorán, a kastélyok, amelyek régi, nagynevű családok, Prónayak, Almássyak, Huszárok dicsőségét idézik.
Gyönyörű cserháti panoráma a Herencsény felett magasodó Gyürky-hegyről

És a gasztronómiai, valamint hagyományőrző különlegességek: az ilinyi derelye, a pataki pampuska, a szécsénkei lecsó, a kétbodonyi szilvás gombóc, az őrhalmi népviselet, a dejtári varkocsos fejkendő, a galgagutai lyapuskás csepjec.
Bármennyire is kívül esik a fő idegenforgalmi utakon ez a kies vidék, bármennyire is bosszankodunk az alsóbbrendű úthálózat kiábrándítóan rossz minőségén, ez a táj a miénk, a mi szülőföldünk, amit szeretünk, és a föld is itt fog magába fogadni bennünket.
Igen, Nyugat-Nógrád a mi imádott szívünk csücske, amiért tenni kell és tenni érdemes.

***

Útra indítjuk tehát újra ezt az oldalt, hogy a Nyugat-Nógrádban élő emberek mind jobban naprakészebbek legyek a szűkebb pátria történéseiben, eseményeiben, lesznek programajánlók, beharangozók, múltidézők, és persze beszámolók is a jelentősebb, illetve a nagyközönség számára talán kevésbé ismert rendezvényekről. Ha mód adódik rá, érdekes személyeket is bemutatunk. A lényeg: a térség közösségét szolgáljuk, építő szándékkal, a három „É” betű jegyében: ÉRDEKES írásokkal szórakoztatni az olvasót, ÉRTÉKES tartalommal megtöltve, hogy ÉRDEMES legyen a nyugat-nógrádi blogra kattintani.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése