2018. május 28., hétfő

Kell a zebra a művelődési központ elé


Rétság, vasárnap kora délután. A Nap fényesen süt, a nagyparkolóban javában zajlik a gyermeknapi műsor. Ahogy a főutca a megszokottnál viszonylag gyérebb forgalmát figyelem, egyszerre elém toppan egy hölgy, és át akar kelni az úttesten. Néz balra, néz jobbra, türelmesen megvárja, míg egy jókora kamion eldübörög előtte, majd sietős léptekkel átmegy a túloldalra.
Két perc sem telik bele és a szomszédos mellékutca torkolatában egy család tűnik fel. Apa, anya és két gyermek, vélhetően az ünnep forgatagába igyekeznek. Szerencséjük van! Az egykori pártközpont – ma középiskolai kihelyezett tagozat – épületénél lévő jelzőlámpa pirosra váltott, ami számukra zöld intéssel egyenértékű, és máris iszkolnak át az aszfaltcsíkon. Persze mindkét mozdulatsor tiltott, ellentétes a KRESZ szabályokkal.
Minden tíz percre esik egy-két szabálytalanul átkelő ember

Ezek a mozzanatok – amelyeknek hétfőtől a hétvégéig megszámlálhatatlan párja akad Rétságon – hűen igazolják, elengedhetetlen, hogy végre itt is gyalogátkelő létesüljön a 2-es úton. Hiszen az emberek nagy többsége, akik a néhány évvel ezelőtt áthelyezett buszpályaudvarról tartanak a művelődési központ, a szemközti élelmiszerbolt, a Járási Hivatal, a városháza, netán a laktanya területén található orvosi rendelők felé, bizony nem fáradnak el az innen mintegy százötven-százötven méterre lévő zebrákig, hanem ott, ahol vannak éppen, áthaladnak az úttesten. Hogy ez balesetveszélyes? Kit érdekel – válaszolna rá az egyszerű járókelő – tud ő magára vigyázni, meg már a járművezetők is jól tudják, hogy itt az emberek rendszeresen átjárnak a túloldalra, és óvatosabban közelítik meg a szakaszt. Természetesen ez utóbbi érvelés nem igaz, ettől függetlenül a személyek fittyet hánynak az előírásokra.
Hamarosan változik a helyzet. Az önkormányzat új közlekedésbiztonsági fejlesztéseinek egyik legfontosabb pillére az élelmiszerbolt előtt a gyalogátkelőhely felfestetése. A projektre már van forrás, központi pályázaton nyert a város, most már csak a kivitelezőre kell várni, és az északi városrészben, a 2-es út mentén létesítendő buszöblök mellett, hamarosan a központban is lesz zebra, nem kell tehát árgus szemekkel senkinek sem figyelnie, vajon feltűnik-e a sarkon a rendőrjárőrök autója.
Hegedűs H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése