2018. május 27., vasárnap

Mohorai versszemle kortárs költőkkel


Ők jobbára csak a világhálón értekeznek. A közös honlapjukon egyeztetnek egymással, vitatják meg maguk között a verseiket, beszélgetnek különféle társadalmi témákról. Ám akad egy nap az évben, amikor elutaznak Mohorára, és személyesen is összegyűlnek a házigazda, Ember István hívására. A Kortárs Költők Találkozóján jártunk szombaton, Mauks Ilona szülőföldjén.

Az első dolog, amivel megkínálják itt, a helyi sportcsarnok előterében a vendéget, a finom laska. Bizony meg is kóstolnánk a nógrádi föld eme étel-remekét, ha nem lenne ott a teli gyomrunkban a fél órával korábban elfogyasztott két tányér húsos bableves.
Mialatt éppen a nemrégiben született költeményeiket olvassák fel sorra egymás után az ország minden tájáról ideérkezett poéták, egy lócára kuporodva beszélgetésbe elegyedünk Ember Istvánnal, ugyan már, tárja elénk, mi célból, milyen ötlettől vezéreltetve hívta életre ezt a mohorai találkozót.
- Évekkel ezelőtt, amikor a saját költői tevékenységem is egyre inkább „nyiladozni” kezdett, többször jártam szerte a hazában az ilyen irodalmi összejöveteleken – kezdi mondandóját a Tormay Cecile Irodalmi és Történeti Társaság egyik vezéralakja, aki a rímfaragás mellett gyakran és egyáltalán nem könnyelműen kezd a gitárhúrok pengetéséhez. – Kedvet kaptam, mi lenne, ha Mohorán is tartanánk egy ilyen összejövetelt, mégpedig a kellemeset a hasznossal összekötve, és ez már a negyedik alkalom, hogy megszervezhetjük az eseményt.
A Kortárs Költők Találkozójának színhelye a mohorai sportcsarnok - fotó: archiv

S hogy mit ért Ember István a „kellemeset a hasznossal” kifejezés alatt, az már a Kortárs Költők Találkozójának meghívóját megtekintve kiderül. A verses élmény mellett a messze tájakról jött amatőr művészeknek – akik között van például közgazdász egyetemi tanár is – bemutathatják Mohora nevezetességeit, az evangélikus templomot, ahol Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona házasságot kötöttek, a Mauks – és Tolnay Klári Emlékházakat, hiszen ez a kis falu, pár száz négyzetméteres területen annyi ékességgel rendelkezik, ami máshol több négyzetkilométeren sincsen.
- Idén megtisztelt bennünket jelenlétével az Írószövetség részéről Madár János, aki szép szavakkal méltatta a rendezvényünket – mondta már búcsúzóul Ember István. – Országosan is példaértékűek lettünk, mivel a korábbi tapasztalatokból ítélve sehol másutt nem gyűlik össze ennyi mai költő, mint itt nálunk, ebben a kies közegben. Szeretnénk a jövőben a létszámot a jelenlegi ötven-hatvanról akár nyolcvan-százra felemelni, és még nagyobb rangot adni a kortárs költők mohorai seregszemléjének.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése