2018. május 29., kedd

Körforgalom-váró a Madách-ligetben


Ha a folyamatok kellőképpen felgyorsulnak, akár már idén, de legkésőbb az elkövetkező esztendő elején fellélegezhetnek a balassagyarmati Madách-ligetben élő, illetve az erre gyakrabban közlekedő emberek. Az elkerülő út és a Kóvári út csomópontjában hamarosan megépül a várva várt körforgalom, amelytől a lakosság a balesetveszélyes helyzetek megszűnését reméli.

Nem volt azért ez mindig így. Amikor bő tíz évvel ezelőtt elkészült a várost északról elkerülő – csonkán maradt, hiszen elvileg egészen Kóvárig húzódott volna a szakasz – út, és kialakult a környékbeliek szóhasználata alapján csak „lenini csomópontként” emlegetett kereszteződés, a becsatlakozás helyén az eredeti tervek szerint már kiépült volna itt egy körforgalom. Csakhogy ez, főként a közelebb eső tömbházak lakóinál igen haragos felháborodást váltott ki. Ők erősen sérelmezték ezt az ötletet, sőt, még petíciót is megfogalmaztak, amelyben indokolták is mérgelődéseiket. Néhány szószólójuk azt hangoztatta, hogy a Budapest irányából érkező kamionok az esetleges körforgalmat észlelve erőteljes fékezésbe kezdenének, ettől feltorlódna a járműsor, amitől hatalmas zaj támad, megremegnek a házak, és félő, mély repedések keletkeznek a falakon. Még néhai Urbán Árpád országgyűlési képviselő sem tudta meggyőzni az embereket, hosszú távon milyen hasznos lehet a körforgalom, és közlekedés-technikai, illetve közlekedés-biztonsági szempontból is ez a legkézenfekvőbb megoldás. Végül a népakarat győzött, így valósult meg itt a jelenlegi forgalmi rend. Ami aztán utóbb kiderült, sok-sok balesetveszélyt tartogat. Igaz, azóta komoly baj nem történt, csupán kisebb koccanások voltak, de ez főként a rutinosabb, nagyobb helyismerettel bíró autósok figyelmén és türelmén múlt.
A kereszteződés jelenlegi állapotában sok balesetveszélyt tartogat

Az eltelt esztendők során azonban a Madách-ligetiek véleménye száznyolcvan fokos fordulatot vett. Már arra a hírre is örömüket fejezték, ki, hogy az önkormányzat által beadott, közlekedésfejlesztést célzó pályázatuk egyik eleme éppen ennek a körforgalomnak a létesítése lenne, akkor pedig még inkább elégedetten bólogattak, amikor a beadványt kedvezően bírálták el, és a város támogatási forrást kapott a beruházásra és kivitelezésre.
-          Nagyon örülök ennek – mondta ki határozottan egy férfi. – Mindennap erre járok, gyakran autóval, épp ideje már, hogy megépüljön a körforgalom. A közelmúltban nem sokon múlt, hogy a város felől érkező, és egyenesen tovább haladni szándékozó gépkocsival összeütközünk. Szerencsére én jól ismerem itt a rendet, előre felkészülők a hasonló esetekre, de egy körforgalomnál ilyen nem fordulhatna elő.
Egy másik úr hasonlóképpen gondolkodik. Azt fejtegette, annak idején, mikor ez a tiltakozási hullám elindult, a félelmük elsősorban a tapasztalatok hiányából származott, és csak az járt a fejükben, milyen ártalmas lehet a kiforduló, kanyarodó, fékező teherautók zaja.
-          Most már egészen más az ábra – folytatta , rájöttünk, ez a jelenlegi állapot tarthatatlanná vált. Itt van a közelben már két bevásárlóközpont is, teli parkolókkal, szóval nagymértékben megnövekedett errefelé a forgalom. A kereszteződés rendje pedig alkalmatlan a normális közlekedésre. Gyakran annyira feltorlódnak a járművek, hogy hosszú perceken keresztül várakoznak a továbbhaladásra, és sokan nem is tudják, kinek, mikor van elsőbbsége. Okultunk a keserű tapasztalatokból, a lakótelepen élők közül mára biztosan jóval többen kardoskodnának a körforgalom mellett, mint ellene.
Ez csupán két válasz volt a sok-sok kialakult nézet közül, de a megszólaltatott személyek megerősítették, a többség így vélekedik. A Madách-ligetben és környékén, de bízvást említhetjük, hogy egész Balassagyarmaton várják már az emberek, hogy az északi elkerülő út nyugati végében is körforgalom létesüljön.
- A személyes beszélgetéseim során magam is tapasztaltam, az évek során miként változott meg az emberek álláspontja. Győzött a józan ész, boldog vagyok, hogy már a lakótelepen és a környező utcákban élők is belátták, elodázhatatlanul hasznos itt a körforgalom – mondta Medvácz Lajos polgármester. – Nagyon komoly előkészítő munkát végeztünk, hogy ez a pályázatunk sikeres legyen, és a támogatás mértéke is biztosítja, hogy itt a legkorszerűbb, legbiztonságosabb csomópont létesülhet, ami megelégedéssel töltheti el az autósokat.
Hegedűs Henrik


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése