2017. december 2., szombat

Útkeresés a káoszban


Vajon miért fordul elő egyre gyakrabban, hogy a váratlan, rendkívüli időjárási viszonyok miatt szinte teljesen megáll az élet hazánkban? Vajon miért kell rendszeresen azzal szembesülnünk az autóba ülve, a tömegközlekedéssel utazva, vagy éppen gyalogosan eljutva egyik helyről a másikra, hogy ha leesik egy pár centiméternyi hó, máris óriási a baj? Vajon mi, emberek vagyunk ennyire elkényelmesedett, minden kis változástól viszolygó lények a huszonegyedik század hajnalán? Avagy tényleg rajtunk kívül álló okokat kell keresnünk, az utakat fenntartó és karbantartó hivatalos szerveket hibáztatva, miért nem indultak el időben a hókotrók, miért olyan kevés sószóróval találkozunk?
Nos, szerény meglátásom szerint nem csupán kettőn áll a vásár. Talán lehetnénk egy cseppet még türelmesebbek, és ne az idegességtől remegő kézzel ragadjuk meg a lapátot, eltolva a hókupacokat otthonunk bejárati kapuja előtt, és ne az utolsó utáni pillanatban villanjon be agyunkba a téli gumicsere szükségessége, így ne az útfenntartókon verjük el feltétlenül a port azért, mert havasabb aszfaltcsíkon kell megközelítenünk munkahelyünket.
Persze lesznek legyintők, akik szerint hiába emeljük fel a szavunk, úgysem változnak az állapotok. Károgók is, akiknek semmi se jó, akiknek eleve élvezet, ha folyamatosan felelősségre vonhatnak valakit, és csak a másikat. És mindig akadnak olyanok is, akik türelemre intenek, hiszen elvégre azért van a hó, hogy előbb-utóbb elolvadjon.

H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése