2017. április 10., hétfő

Tavaszi takarítás a várban

Több helyi civil szervezet – Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány, Nógrádiak–Nógrádért Egyesület –, valamint a község önkormányzatának kezdeményezésére immár ötödik alkalommal szervezték meg a „vármentő nap” elnevezésű tavaszi tisztító-takarító akciót a falu fölé magasodó középkori erődítmény romjainál.

Így, a kellemesebb idő beköszöntével egyre több látogató érkezik a megyénknek nevet adó vár megtekintésére. Ki egy hétvégi motoros kirándulás részeként illeszti be programjába ezt a túrát, mások családostól vágnak neki a kaptatónak, hogy néhány perces gyaloglás után a dombtetőn gyönyörködhessen a pazar panorámában. Verőfényben, amikor teljesen tiszta az égbolt, messzire ellátni innen, a Börzsöny „nyolc-kilencszázas” csúcsaira, a távolban megcsillan a napfény a diósjenői katolikus templom tornyán, sőt, délkeletre tekintve a Naszály kiemelkedése is könnyedén megkereshető. Nem véletlen, hogy itt szervezik meg a Nógrádi Várjátékokat, amelyre évről-évre egyre nagyobb tömeg érkezik – ami idén május 27-én lesz.

A rangos esemény előtt azonban illik kitakarítani a terepet. Mintegy harmincan vonultak ki különböző eszközökkel, gépekkel felszerelkezve, hogy elvégezzék a munkákat, akikhez néhány társával együtt csatlakozott a Jobbik nyugat-nógrádi országgyűlési képviselő-jelöltje, Dobrocsi Lénárd is. A szorgos kezeknek köszönhetően kiirtották a vár oldalában dúsan terjengő bozótot, amit aztán nagy kupacokba hordtak, lekaszálták a füvet, szemetet szedtek, és még aznap elszállították az összegyűjtött nyesedéket és hulladékot. A gyönyörű, napsütéses vasárnapon a várba felsétálókat már gondozott környezet fogadta.

Dobrocsi Lénárd a helyszínen néhány szóban megemlítette, roppant módon sajnálatos, hogy a magyar kormányzat nemzeti várfelújítási programjában a legújabb fejlemények ismeretében már egyetlen nógrádi rom, még Drégely sem található, holott, így előállt az a helyzet, hogy itt is hosszú időt kell még addig várni, míg a múlt emlékeit méltóképpen bemutathatják az utókornak. Nagyon fontos, és halasztást nem tűrő feladat, hogy megszülessen végre egy egész megyét lefedő, központi turisztikai koncepció. Ezzel is megkönnyítve a települések, és a helyi önkormányzatok dolgát, ahol sokszor az emberi és a pénzügyi erőforrások hiánya miatt nem jut lehetőség a helyi fejlesztési tervek kidolgozására a kulturális örökségünk fokozottabb védelmében. Ebben kiemelt szerep illeti az olyan látványosságokat, mint a nógrádi vár, ahonnan fenséges kilátás nyílik a környékre. Reméli, mindezek ellenére ebben az esztendőben is több ezren keresik majd fel a középkori vármegye egyik legjelentősebb erősségét – fejtette ki végül a politikus.
Hegedűs H.
Fotó: facebook


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése