2018. augusztus 25., szombat

Húsz éve írtuk (2.) – Fellendülhet a városkörnyéki turizmus


Az utóbbi években egyre kevesebb turista keresi fel városunkat és környékét, az Ipoly-völgyét. Ennek oka többek között a megfelelő programok és a felhívó propaganda hiányában keresendő. Ezen az állapoton kíván javítani a közelmúltban alakult munkacsoport, amely komoly terveket szó az idegenforgalom fellendítésére.

A csoport egyik tagja, Majdán Béla elmondta, a közelmúltban személyesen is meggyőződött, milyen népszerű hazánkban a falusi turizmus. A Balaton-felvidéken járva sok településen látott szépen felújított házakat, nyugati turistákat csalogató programok plakátjait. Több helyen a vendégeket lóra ültetik, hosszú túrákat tesznek meg, gulyás-partikra invitálják a messzi tájakról érkezetteket. Úgy véli, ez szűkebb pátriánkban is megvalósítható.

Alig egy hónappal ezelőtt, az Ipoly-parti Vásár folklórnapja is bebizonyította, vannak komoly népi értékek a környékünkön. Ám ezek iránt alig-alig érdeklődnek a külföldiek, igaz, nem is tudhatnak erről a környékről, elvégre elég nagy a szervezetlenség, nincs ötlet az idegenforgalom fellendítésére. Sajnos kevés a szálláshely, így nagyobb társaságokat sem a város, sem a környező falvak nem fogadhatnak.
- A munkacsoport, amely a Balassagyarmat és Térsége Fejlesztéséért Alapítvány keretében, a napokban kezdte meg működését, kérdőívet és tervezetet készített, melyekkel a tagok felkereshetik a térség polgármestereit, és elbeszélgetnek az elképzelésekről. Arról faggatóznak majd, vajon milyen feltételekkel fogadhatják a vendégeket, rendelkeznek-e szállásokkal, van-e különleges látnivalójuk, sajátos helyi rendezvényük.
Majdán Béla szerint nem elveszett ügyön munkálkodnak. Ha mindenki komolyan gondolja az elképzeléseket, összeállíthatnak egy programfüzetet, melyet eljuttatnának az utazási irodákhoz, így a térség egészét jobban „eladhatnák”, hazánkban és más országokban egyaránt. Az érkező turistákat elvinnék falunapokra, palóc lakodalmakra, disznóvágásokra, Nógrádgárdony a lovasturizmus paradicsoma lehetne, Hollókő, Ipolytarnóc, Terény, Kétbodony és sok más település számos látnivalót és folklór eseményt kínál. A külföldieket megízleltethetnék a palóc tájjellegű ételekkel, a Nyírjes pedig igazi szabadidőközponttá nőhetné ki magát.  Persze ez még csak a távoli jövő, de a munkacsoport tagjai bíznak benne, jó úton járnak, hiszen pályázat útján elnyerték az Ipari Minisztérium támogatását is.
H.H.
Gyarmati újság - 1997. augusztus 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése