2017. május 21., vasárnap

Zöld-fehér gázolás az Ipoly-parton

Balassagyarmati Kábel SE – Ferencvárosi TC KN 25-36 (14-21)
Balassagyarmat, 250 néző, vezette: Földesi, Halász.
Kábel SE: Balogh – NAGY D. 4, Pordán 2, Székely 2, Dóczi 1, Albert-Tóth 2, GYÖRGY 4. Csere: Varga B. (kapus), Kajdy, Kovács B. 5/1, Bécsi 1/1, Horváth, Tokai 2, Gazdag 1, Gyuricska 1. Vezetőedző: Győrffy Sándor.
FTC: Tuba Kovács – BUJDOSÓ 4/1, Marczinkó 3, KOCSI 4, Rédai 4, BAKOS 7, Pálos 2. Csere: Nagy L. (kapus), Bak 1, TAKÓ 4/1, Benis 1, NAGY M. 5/2, Varga L. 1, Tass. Vezetőedző: Adorján Gábor.
Hétméteresek: 4/2, ill. 4/4. Kiállítások: 8, ill. 14 perc.
Az eredmény alakulása: 7. perc: 0-6, 12. perc: 3-10, 18. perc: 5-15, 21. perc: 9-16, 33. perc: 16-23, 41. perc: 16-28, 50. perc: 20-31, 55. perc: 22-35.

A vendégek eddigi makulátlan mérlegük megőrzéséért, míg a balassagyarmatiak a kiesés előli menekülés jegyében vágtak neki az utolsó fordulónak. Nagyszerű hangulat fogadta a csapatokat az Ipolypart úti sportcsarnokban, a hazai dobok buzgó pergésére a mintegy húsztagú zöld-fehér szurkolótábor dudák szavával válaszolt. A tét inkább a házigazdákra nyomta rá a bélyegét, míg a fővárosiaknál nem csupán keringő pletykának bizonyult, hogy a klubvezetők magas jutalmat tűztek ki a fiúknak, ha százszázalékosan zárják a szezont. A magasabb termetű, erőteljesebb testfelépítésű fradista kézilabdázók az első tíz percben lényegében eldöntötték a meccs kimenetelét. Kényükre-kedvükre szerezték a találatokat, játszi könnyedséggel lőtték át a kábelesek védőfalát, és ha nem középről, Marczinkó, Bakos, vagy Rédai révén voltak eredményesek, a formás akciók lejutottak a szélre, ahonnan a balkezes Bujdosó célzott hajszálpontosan.

Jellemző, hogy a gyarmatiak, Nagy Dániel jóvoltából csak a nyolcadik perc elején szerezték első góljukat, de felzárkózni nem igazán tudtak.  Rengeteg átlövési kísérletet hiúsítottak meg vagy az FTC hátsó alakzatának emberei, vagy Tuba Kovács kapus zárta el előlük a réseket. Érdekes módon azonban a budapesti legénység tűnt idegesebbnek, rengeteget méltatlankodtak a pályán és a kispadon egyaránt, bár igazából erre rászolgált a fiatal játékvezetői páros, akik nem álltak a feladatuk magaslatán, mindkét fél kárára rendszeresen tévedtek, és sokszor hoztak ellentétes ítéleteket. Győrffy Sándor és Adorján Gábor is megkapta a maga sárga lapját reklamálásért. Mindez azonban az eredmény alakulását semmiképpen sem befolyásolta, szépen, lassan kétszámjegyűre duzzadt a különbség, bár a félidő végén a ritmust egyre jobban elkapó nógrádi társaság csökkenteni tudott nagy hátrányán.
Fordulást követően ugyanolyan harci tűzzel jöttek ki a küzdőtérre a kilencedik kerületiek, mint amit az első harminc percben mutattak. Székely, György és Kovács találataival ugyan igyekezett „tízen belül” tartani magát a hazai gárda, rövidesen még inkább elhúzott a Fradi. Ráadásul náluk a cseresor is olyan lendülettel kézilabdázott, mint a kezdők. A kopaszodó fejű Nagy Máté szélsebesen robogott, egymás után háromszor mattolta Vargát, és tucatnyira nőtt az előnyük. Ekkor már az sem számított, hogy a sípmesterek továbbra sem kapták el a „fonalat”, nagyon sokat hibáztak, de ez már legfeljebb a vehemensebb drukkereknél csapta ki a biztosítékot, egy dühös néző például a palánkot verve igyekezett jobb belátásra bírni Halász sporttársat.
Az FTC bevetette a tartaléksorát, akik közül Takó látott neki a góltermelésnek, az utolsó tíz percben négyet jegyzett, míg az Ipoly-partiaknál a hajrában szintén jött a váltás, amit Gazdag és Gyuricska is góllal hálált meg. Öt perccel a befejezés előtt úgy tűnt még hatalmasabb „zakó” lesz a vége, ám az utolsó pillanatokban Székelyéknek sikerült némiképp szépíteni a produkción.
Összességében a minden ízében jobb csapat benyomását keltő FTC rögtön az elején eldöntötte, ki az úr a háznál, a kábelesek jobbára csak keresték önmagukat a pályán, és nem tudták felvenni a versenyt a bajnokságot méltán megnyerő zöld-fehérekkel. Ezzel a vereséggel azonban még továbbra is nyitott a Balassagyarmati Kábel SE sorsa. A kiesés vagy bennmaradás kérdése ugyanis csupán a vasárnap esti, MOL-Pick Szeged U23 – Törökszentmiklósi Székács összecsapás lefújása után dől el. Amennyiben a vendégek pontot szereznek, úgy Győrffy Sándor tanítványai papíron búcsúznak a másodosztálytól.
Győrffy Sándor: Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk megnehezíteni a bajnokcsapat dolgát. Ők sokkal motiváltabban, sokkal összeszedettebben játszottak, míg mi támadásban és védekezésben sem ismételtük meg az előző hetek remek teljesítményét.
Adorján Gábor: Rendkívül rögös út vezetett idáig, roppant büszke vagyok a fiúkra, hogy ennyire komolyan vették a mérkőzést, és pontveszteség nélkül fejeztük be a bajnokságot.
Junior: 25-38.

Hegedűs Henrik
Fotó archiv (Sümegi Tamás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése