2015. március 5., csütörtök

Miért nem országos sláger Balassagyarmat Dala?



Ezt a kérdést nem én tettem fel. A facebook-ot görgetve álltam meg hirtelen az ujjam és az egér mozgatásával, amikor felfigyeltem gyors egymásutánban két megosztásra. Mindkettő Balassagyarmat Dalát méltatta. Érdemes szó szerint idézni ezeket a mondatokat, mert valóban, nem csupán a zeneszám készítőinek, Horváth Ádámnak és barátainak hízelgő, hanem mindenkinek, aki fontosnak tartja az Ipoly-parti városhoz való kötődését. Gazda Albert a cink.hu oldalon így ír: „Balassagyarmaton szeretnék élni és ezt a dalt énekelni reggeltől estig. Ha megnézitek a videót, ugyanígy lesztek ezzel ti is. Palócország fővárosa ilyen emberléptékű és barátságos hely, rengeteg kedves és szép ember lakja, akik énekelnek, gitároznak, bicikliznek, és még egy üveg boruk is van. Csak azt nem értem, miért nem országos sláger még ez a dal! Ha minden város ilyen lenne – ennyi érzéssel és lélekkel –, igazán szuper hely lenne Magyarország!” 

Egy igazi lokálpatriótának ilyenkor szorul össze a torka, lúdbőrös lesz egy pillanatra, aztán kihúzza magát és büszkén veszi az újabb bókokat. Hiszen a szeretlekmagyarorszag.hu így fogalmaz: „A legjobb magyar város-videoklip! Balassagyarmati fiatalok olyan jó klipet készítettek, hogy oda akarsz majd költözni…”
Néhány másodperc híján négy és fél perc az egész, amely most már méltán népszerűsíti a várost ország-világ előtt. Jön két kerékpáros fiatal, aki kétkerekű tekeréssel végigjárja utcáról-utcára, mindazt, ami szép ezen a településen, ami nevezetes ezen az Ipoly-parti ékszeren. Közben találkoznak énekesekkel, akik különböző pontokon sétálnak – az Óváros téren, a vasútállomáson, a Nyírjesben, a Főtéren, támaszkodnak a Szerb templom kerítésének, jönnek befelé a Palóc ligetbe, tapossák a katonatemető füvét. És közben újra és újra felhangzik a refrén, amit ma már szerintem minden balassagyarmati ismer, legalábbis azok biztosan, akikhez eljutott, akiket megérintett ez a nóta: „Balassagyarmat– ami csak nekünk jelent /Egyben: álmot, múltat, jövőt, jelent/Balassagyarmat – néha reménykedő/ A szívünkben élhető…”
Tényleg: miért nem országos sláger Balassagyarmat Dala?
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése