2015. július 14., kedd

Családi nap a főtéren



Vakációjukat otthon töltő gyerekeket csalogattak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezői a balassagyarmati Civitas Fortissima téren tartott családi napra.
 
A vasárnap késő délutáni „langymelegben”, a régi Vármegyeháza épülete előtt felállított asztaloknál buzgón serénykedtek a fiatalok. Göndör fekete fürtű kisfiú rendkívül ügyesen kezelte az ollót és a papírra rajzolt sárkányalakot vágta ki. Hamarosan már az újabb darabokat tűzték össze, és a szalag is felkerült a „mesterműre”, amit később a levegőbe küldtek, némi röptetésre. A következő asztalnál a gyöngyfűzés volt terítéken. A cérnaszálra egymás után kerültek fel az apró darabok, amelyek aztán karkötőként, vagy nyakravalóként is díszíthetik a kislányokat. Természetesen itt nagy szükség volt az avatottabb felnőtt-ujjak, és az éles szemek segítségére is. A harmadik asztalnál a ceruzák színes hegyei jóvoltából pillangók formálódtak a rajzlapon, és bizony egy-két gyermek igen komoly alkotói tudását bizonyította. 

A főszervező, Jakus Juli közben néhány papírlapot mutatott, amelyeken kérdések sorakoztak: néprajzi kvízjátékot állítottak össze – elsősorban a szülők, kísérők részére. Például tudják-e az emberek, ki kicsoda a falusi baromfiudvarban? Vajon a jérce, a gácsér, a gúnár és a kotlós melyik állatfajhoz tartozik? Ilyen és ehhez hasonló feladványokat fejtettek meg, akik vállalták, hogy városi létükre képletesen barangolnak kicsit a vidéki világban. Nem maradhatott el a kézműves foglalkozások közül a rendkívül népszerű körmönfonás sem. 

Aki pedig mozgalmasabb szórakozás után vágyott, hát a trambulin belsejében vígan kiugrándozhatta magát.
A kézműves-néprajzi családi nap végén a Dobroda zenekar szolgáltatott „talpalávalót” a rendezvény résztvevőinek.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése