2015. január 18., vasárnap

Helyi értékek színpompás sora

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.A legkisebb apróságok még este kilenc órakor is önfeledten szórakoztak, mi több, a színpadon táncoltak szombaton, a honti falunapon. A remek hangulatban minden műfaj rajongói megtalálták a maguk örömét.
Nógrád megye északnyugati szegletében járunk. Valóban szeglet ez, mert nyugat felől szinte egy vonal mentén magasodnak fölénk a Börzsöny vonulatai, északról pedig az Ipoly, és tágas ártere zárja le a tájat. Itt terül el, a 2-es út zajától kísérve, de azért forgalmától elkerülve Hont község. Ide tartunk, a falunapra.

Az autóbusz útját takaros porták kísérik. Egy almafa büszkén hajol be a járda fölé, roskadoznak rajta a termések. Néhány házon az „Isten hozott” felirat díszeleg. A polgármesteri hivatal udvarára igyekszünk, ahol már nagy a készülődés. Fehér ruhás, népviseletes asszony hívja a vendégeket egy sátor hűvösébe, ahol helyi termékeket kóstolhatnak. A drégelypalánki hagyományőrzők nem is restek, néhány perc múlva buzgón falatozzák a süteményeket.
Nemsokára indul a műsor. A színpadon három kislány. Hastáncosok. Ahogy jártuk korábban a megyét, a hasonló rendezvények elmaradhatatlan kelléke a hastáncolás – korosztálytól függetlenül. Lám, a kicsik, néha még esetlenül utánozzák a mozdulatokat, de ahogy múlik az idő, úgy jönnek egyre jobban bele. Ahogy mondani szokás: itt is szükség van az utánpótlásra. Nemsokára oktatóik következnek, hatalmas, szárnyszerű kellékek kitartó lengetésével színesítik programjukat. 

A drégelypalánkiak befejezik a „nassolást”, hiszen ők következnek. Miközben az asszonyok énekelnek, egy idős bácsi olyan „hetykén”, legényesen ropja a talpalávalót, hogy a fiatalok a nyomába sem szegődhetnek.
Házigazdák jönnek. Előbb a modern tánccsoport nagyszerűen koreografált előadását látjuk, majd Kamilla és Marika asszony vív tréfás szópárbajt a honti mindennapok összes kedélyes témáját felemlegetve. Miközben a fiatal színi-tehetségek „A beteg disznó” című komédiáját nézzük, Gál Magdolna, a helyi polgármester asszony sodródik mellénk. „A mi falunapunkon nem az a fontos, hogy neves sztárvendégekkel csalogassuk ide az embereket, hanem az, hogy az itteni, és a környékbeli értékeket mutassuk be” – mondja, és aligha lehet vitába szállni az igazsággal.

Egy furulyás és egy népdalos kislány után megzenésített versek hangzanak fel. Az előadók a messziről jött idegen számára meglehetősen ismeretlennek tűnnek, de megtudjuk, errefelé igencsak népszerű fellépő a bernecebaráti és kemencei tagokból álló K-Ember együttes. Egy Szabó Lőrinc vers „kántálása” alatt kis kitekintőt teszünk a sátrak mögé. Nem túl nagy, még a kézilabda pálya méreteit sem elérő, és cseppet sem mértani tökéletességű foci küzdőtérhez jutunk, ahol nagy port felverve éppen két bősz csapat feszül egymásnak. Megtudjuk, korábban az ilyen eseményeken a focibarát férfiak rendszeresen a település túlsó végén lévő „hivatalos” pályára mentek át a labdát kergetni, de jobb így, ha egy helyen van minden, a kisebb területen is vígan elfáradnak az emberek - néhányan közülük már lihegve „osonnak” egy hűsítő korsó sörért. 

Már szürkülni kezd, mikor a dejtári Szivárvány kórus szórakoztatja a nagyérdeműt – a kizárólag asszonyokból álló dalos társaság még egy ajándékot is hozott: a vendéglátó polgármester nemrégiben ünnepelte neve napját, ez alkalomból köszöntik.
Lassan beáll tényleg az este, a szúnyog-légiók is megkezdik vérszívó munkájukat. Ideje indulni: még látjuk, ahogy az utolsó fellépő, Demeter Zsuzsi a közönség köréből választ magának mambó-táncpartnert, és miközben a kedvelt dalokat zengi, kislányok perdülnek táncra a színpadon a háta mögött – aztán búcsúzunk is Honttól, az Ipoly-parttól.
Szöveg és fotó: Hegedűs Henrik

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése